headerimg

 

Familie Geurts

Jacobus (Kobus) Geurts werd geboren op 1 september 1879 in Aijen en trouwde met Anna Maria Petronella Cox. Anna werd geboren in Aijen op 19 Juni 1882. Kobus en Anna trouwden in 1909. Zij kregen 11 kinderen, te weten: Ann, Anton, Grad, Mien, Jan, Dien (geboren 8-8-1918), Wies, Piet, Mia, Joostke en een baby waarvan de naam niet bekend is.

Anna Geurts-Cox overleed op 21 september 1951 in Aijen. Kobus overleed op 12 juli 1954 in het ziekenhuis van Boxmeer. Zoon Grad woonde als laatste van de familie Geurts, tot zijn overlijden in 1986, in Ayen. Het adres van de boerderij van de familie Geurts was Aijen 8, nadien Kampweg 2. Later werd het huis gekocht door Harrie en Lenie Weijenberg.

Wonen in Aijen tussen 1920-1945
De boerderij waar de familie Geurts opgroeide was in de oorlog verwoest. De vooroorlogse boerderij ( Aijen 8, Koestraat 8) lag hoog , op een soort terp, waardoor de boerderij, wanneer er weer eens overstromingen waren, droog bleef. Zelfs tijdens de grote watersnood in 1926 bleef deze droog. Er was tijdens deze watersnood veel leed, veel mensen raakten alles kwijt.

De oude boerderij werd tijdens de oorlog verwoest en werd niet meer hersteld. De uitgedunde familie woonde een poos in een noodwoning. Tegenwoordig is het een schuur, maar nog wel enigszins herkenbaar. Er kwam een soort schadeloosstelling en er werd een nieuwe boerderij- woning gebouwd. Het bevreemdde Dini altijd dat de boerderij op een plek gebouwd werd die vóór de oorlog ongeschikt was bevonden, vanwege de Maas, die vaak buiten haar oevers trad. Grad bivakkeerde daardoor regelmatig op zolder, terwijl het Maaswater in de kelder en woonkamer stond.

Het gezin Geurts
Oudste dochter Ann, overleed in een ziekenhuisje in Well aan de gevolgen van TBC. Ann hadTBC opgelopen tijdens haar werk als dienstbode in Venlo, waar zij een vrouw verzorgde die aan TBC leed. Ann was het derde meisje in Aijen dat besmet werd met deze ziekte. Niet alleen verloor het gezin hun oudste dochter Ann, ook een baby stierf vlak na de geboorte. De baby zat bij moeder op de arm, keerde zijn hoofdje naar de klok en sloot de oogjes. Ook Joostke, een lief grappig mannetje, kwam als gevolg van een ziekte in een kloosterkliniekje over de Maas terecht, waar hij ook overleed.

Tijdens de oorlog en door de evacuatie leerde Dini in Twente haar man kennen. Zus Mien had haar man al eerder in Twente ontmoet en was tijdens de oorlog getrouwd. Ook zus Wies trouwde met een man uit Twente. Zo trouwden 3 dochters van de Geurts familie uiteindelijk in Twente. De jongste zus Mia en de verlegen opvolger op de boerderij Grad, bleven in Aijen wonen. Grad was een van de eersten in Aijen die al in de vroege jaren 50 een televisie had aangeschaft.

Dinie overleed op 5 juni 1994 in Hengelo. Met het overlijden van Grad in 1985 verdween de familie Geurts uit Aijen.

 
 

Voor foto's van de familie Geurts, klik hier.

 

  

    Voor een koniek over de familie Geurts, klik hier.

  

  Voor een stukje over de Familie Geurts in de oorlog, klik hier.