Familie Urselmann Parallelweg
Van oorsprong komt de familie uit het Duitse Goch. In die tijd verkeerde Duitsland vaak in oorlog. Mathias Urselmann diende in het Duitse leger en was gelegerd in Straatsburg, in Frankrijk. Na de eerste wereldoorlog besloot hij om naar Nederland te verhuizen, omdat Nederland een relatief rustig land was.
Hij is gaan wonen aan de Rijksweg. Daar kregen ze 6 kinderen, Gerrit, Jozef, Stien, Marie, Hanneke en Jan. Gerrit trouwde in bij de familie Koenen, aan de huidige Parallelweg 11, toen nog Rijksweg 58. Samen met Marie Koenen kregen ze 7 kinderen, Truus, Nel, Annie, Koos, Mientje, Jeu en Toon. Truus werd directrice van een bejaardenhuis in Hilversum. Bij de opening is koningin Wilhelmina nog aanwezig geweest. Hier zijn nog enkele foto’s van. Later is ze getrouwd met Frans Kessels uit Well, waarna ze samen een champignonkwekerij zijn begonnen in St. Anthonis. Toen Frans ernstig reuma kreeg, is de champignonkwekerij omgebouwd tot verblijf voor buitenlanders.
Nel trouwde met Vic Joosten en werd ziekenverzorgster. Ze zijn in Meerlo gaan wonen, waar ze ook nog een groenteboerderijtje hadden. Annie Is getrouwd met Toon Rongen. Samen zijn ze een boerderij begonnen met veel asperges. Later hebben ze een champignonkwekerij gebouwd, aan de Siebengewaldseweg 127 in Bergen. In 1976 kwam Toon door een noodlottig ongeval om het leven. Hun zoon Geert nam toen de champignonkwekerij over.
Jeu was getrouwd met Marie Arts uit Ysselsteyn. Ook zij zijn begonnen met een champignonkwekerij. Ze hebben hun bedrijf gebouwd aan de andere kant van de Rijksweg. Later is Jeu gestopt met kweken en heeft een champignonhandel op touw gezet. Ook heeft hij gehandeld in kachels en haarden en toen de centraleverwarming in opkomst kwam, heeft hij die nog op verschillende plaatsen aangelegd. Ook was hij nog actief in het dorpsleven. Zo heeft hij nog mee gespeeld in de Aijense revue over Jan den Duvel en heeft hij nog in het Oranjecomité gezeten.
Het bedrijf heeft hij samen met zijn broer Toon vanaf 1957 uitgeoefend. In 1981 hebben ze nog het 25-jarig jubileum gevierd met "varken aan het spit", wat toen met gemengde gevoelens werd opgegeten, omdat het varken zelf was grootgebracht. Aan de achterkant van het bedrijf was een woning gebouwd voor de ouders, Gerrit en Marie. Ze woonden er samen met Koos en Mientje die allebei vrijgezel waren gebleven. Koos heeft mee geholpen in het bedrijf en later heeft ze champignons geplukt bij haar zus Annie.
Mientje is missiezuster geworden en heeft voornamelijk in Kameroen gewerkt. Toon is getrouwd met Nelly Maas uit Venray-Heide. Ze hebben de boerderij van thuis overgenomen. Samen met broer Jeu hebben ze het bedrijf uitgeoefend, als "de gebroeders Urselmann". Eerst hadden ze koeien toen varkens en daarna zijn ze overgegaan op tuinbouw. De laatste jaren hebben ze bloemen geteeld.
De boerderij heeft naar men zegt eerst aan de westkant van de Parallelweg gestaan. Na het hoog water van 1926 is de huidige boerderij gebouwd op een hoger stuk grond aan de oostzijde van de Parallelweg. Dit is waarschijnlijk ook het geval geweest met de boerderijen van de Papeter en Vermazeren aan de Parallelweg.
Voor foto’s van de familie Urselmann, klik hier.
Voor meer informatie over de boerderij klik hier.