headerimg

 

Bouwbedrijf Ponjee

Loet Ponjee wilde net als zijn vader timmerman worden. Hij begon als leerling en daarna als gezel bij verschillende bedrijfjes, waaronder de timmerwerkplaats van Wethouder Korting. Op 1 januari 1925 begon hij zelfstandig, voorlopig in de werkplaats van Korting.

In de loop van 1925 begon Loet aan de bouw van zijn woonhuis en timmermanswerkplaats op het Loar. Daar deed Loet al meteen ervaring op, want tijdens de winter van 1925 op 1926 kwam de Maas extreem hoog en dit was niet ingecalculeerd in de bouwplannen. Dus werd in de bouw van het huis een “stoepje” van 25 centimeter hoger gebouwd vanaf de bijkeuken naar de woonkamer. Toen hij trouwde op 8 juni 1926 was het woonhuis klaar, maar de timmermans- werkplaats moest nog voltooid worden.Een groot deel van Aijen is gebouwd of herbouwd door Loet zijn bedrijfje waarin enkele zoons en een schoonzoon werkzaam waren, met daarbij een tiental andere werknemers.

Op 1 januari 1970 heeft de hard werkende ondernemer zijn bedrijf overgedaan aan zijn zoon Albert, die het nog verder uitbreidde tot een van de grootste bouwbedrijven uit de regio.Hoewel vader Ponjee zich niet meer met het bedrijf bemoeide, werd er wel nog vaak om adviezen gevraagd.

Het aannemersbedrijf telde op zijn hoogtepunt 50 mede- werkers. Schuin tegenover het ouderlijk huis werd een gloed- nieuwe loods neergezet en in 1977 kwam er nog een kantoor- pand bij. Ook bezat de familie Ponjee een betoncentrale, de Armix in Arcen met een 10-tal medewerkers. Talloze huizen en stallen werden gebouwd tot in de verre omtrek. Maar het bouwbedrijf is toch door omstandigheden failliet gegaan.

 

 


 

 

Voor foto’s van bouwbedrijf Ponjee, klik hier.

 

 

 

 

 

Voor meer informatie over de Familie Ponjee klik hier.

 

 

 

 

 

 

Voor het verhaal over Louis Ponjee, klik hier.