headerimg

 

Familie Vermasere

Peter Johannes Theodorus (Jan) Vermasere werd op 19 november 1898 geboren in Heijen. Jan en zijn broer Jub kochten het boerderijtje van de familie Cox aan de Parallel- weg, langs de hoeve “de Papeter” in Aijen.

Zoals alle boerderijen aan deze weg heeft ook hun boer- derijtje eerst aan de andere kant van de Parallelweg gestaan. Tijdens het hoogwater van 1926 werd de boerderij zwaar beschadigd en is daarom op het hoger liggend land aan de oostzijde van de Parallelweg herbouwd. De achterbouw is in die tijd nog afgebrand.

Jan trouwde in 1928 met Carolina Antonia Hendrika (Clien) Versteegen die in 1904, daags na Sint Nicolaasdag, in Groe- ningen werd geboren. Ze woonden met z’n drieën in dit boer- derijtje. Op de gemengde boerderij hadden ze varkens, een paard, 6 á 7 koeien en twee hokken vol kippen. Clien molk er de koeien. Jub stierf ongehuwd begin jaren-60. Jan hield van orde en netheid, zowel op zijn boerderij en zijn land, alsmede voor zichzelf.

Jan regelde 30 jaar lang als secretaris de zaken van de veeverzekering. Ook was Jan lid van de Eierenbond en was er hier een inzamelpunt voor eieren. Martien Vousten heeft er nog als knecht ingewoond. Jan was goed voor zijn medemens, altijd behulpzaam, vriendelijk, helpend, met altijd een gulle lach. Clien en Jan bleven kinderloos, maar op latere leeftijd vonden ze het beiden heerlijk om de kinderen van Urselmann te verwennen en om op ze op te passen. Na ruim 44 jaar samen met Clien geleefd te hebben, overleed Jan op 14 februari 1973 in het ziekenhuis van Venlo. Zijn lichaam was op door het werken en door de reuma.

Na de dood van Jan leefde Clien nog 17 jaar alleen in haar boerderijtje aan de Parallelweg. Clien was een “pronte vrouw”, open voor het leven rond om haar heen. In de 62 jaar dat ze in Aijen woonde, was ze helemaal vergroeid met het dorpje. Clien had al langer hartproblemen, maar stierf toch nog vrij plotseling, nadat ze naar het ziekenhuis in Venlo was gebracht, op 9 april 1990. Nu woont de familie Marcel en Brigitte Reiniers in dit boerderijtje dat tot woonhuis is verbouwd.

 

 

 

Voor foto’s van de familie Vermasere, klik hier.