Boerderij Zeegers.
In 1917 brandde de vorige boerderij van Ley Zeegers geheel af. Het was nog een boerderij met gedeelte riet-en dakpanbedekking. Oorzaak was dat de dienstmeid de te hete as uit de kachel te dicht bij de gordijnen had gezet, waardoor deze vlam vatten en de woning in lichterlaaie zette.
Ley liet op ongeveer dezelfde locatie een nieuw woonhuis bouwen vast aan een reeds bestaande oude stal. Deze woning was de eerste woning die Louis Ponjee ging bouwen. Echter terwijl de dwarsbalken voor de verdieping al gezaagd waren, kwam gemeenteopzichter Giel van Bommel met de boodschap: “De woning komt veel te dicht op de weg”. De woning wordt aangepast en gebouwd met de korte dwars- balken. Dit blijkt al gauw een gevolg te hebben, wanneer een lange muur naar ”buiten kruipt". Dit wordt later op- gevangen met een stalen verstevigingsbalk.
Nu in 2013, bijna 100 jaar later, blijkt dit toch een goede oplossing te zijn geweest. Een pionier die Ley Zeegers was, liet een grote voorraadschuur op De Holshaeg bouwen. Aangezien het rond 1924 crisistijd was, werden de bakstenen zelf gefabriceerd, namelijk door middel van een combinatie van cement, zand en kleursel.
In een baksteenvorm ontstonden roze cementstenen, die nu nog duidelijk herkenbaar zijn. De zoons van Ley samen met een metselaar produceerden de roze stenen. De metselaar uit Sambeek die bij de bouw van de voorraadschuur aanwezig was, bleef de gehele bouwperiode bij de familie Zeegers ingekwartierd, hij woonde dus in en overnachtte er ook. Ook deze oude schuur uit 1924 staat er nog steeds. Bij de Ruilverkaveling van 1972 is de oude stal afgebroken en zijn de landerijen verkocht. Het woonhuis uit 1917 en de schuur uit 1924 staan nog steeds fier op een terp in de Holshaeg.
Voor foto’s van boerderij Zeegers, klik hier.
Voor meer informatie over de Familie Zeegers klik hier.