headerimg

 

Weetjes deel 2

 

Hoe kwamen de straatnamen tot stand?

Vroeger had Aijen geen straatnamen, maar had ieder huis een nummer. De boerderij van de familie Dooremans, die tegenwoordig wordt bewoond door de familie Hesen, had bijvoorbeeld nummer D-22. De "D" maar ook de "E" werden voor Aijen gebruikt, door de gemeente Bergen.  Door uitbreiding van de dorpen, vooral na 1945, voldeed dit systeem steeds minder. Daarom is dit systeem in 1955 vervangen door de nu nog bestaande straatnaamgeving. Nu heeft de woning van de familie Hesen het adres, Aijenseweg 26.

 

Waarom is de kermis verplaatst naar de tweede zondag van september?

Wist u dat de kermis eeuwen lang op de eerste zondag van september werd gehouden. Maar door problemen met de kermisexploitant is de kermis eind jaren ‘90 naar de tweede zondag van september verplaatst. Dit kwam hem beter uit omdat de kermis van Heijen en Aijen samen vielen en hij op beide kermissen stond. Hierdoor kwam het twee maal voor dat Aijen geen kermisattractie kreeg, of vergeten werd. Aijen vierde vroeger twee maal per jaar kermis. Zo werd vroeger ook een winterkermis of "St. Tunnis" kermis gevierd. Op of rond 17 januari, de feestdag van de Heilige St.Antonius. Op deze kermis werd ook traditioneel "Plats getoept". Hier werd gekaart om een plats. Een "Plats" is een grote ronde krentenbrood.


Weet u waar de naam Oude Baan aan ontleend is?

De Oude Baan op de Paol was tot 1845 het postkoetstraject, vanuit Well naar Afferden. Daarom kreeg deze weg de naam "Oude Baan".


Weet u wat "Bloemen Grindje" was?

Tegenover de Aijense St. Antonius molen bevond zich vroeger in de Maas een eilandje. Dit eilandje werd "Bloemen Grindje" genoemd. De Vierlingsbeekse fanfare heeft in 1911 hierop in de droge zomer nog een concert gegeven.


Wanneer kwamen de kribben in de Maas?

In 1908 zijn in Aijen de kribben in de Maas gekomen (gekribd). Kribben zijn de golfbrekers in de Maas, ruggen van basaltblokken die dwars op de oeverkant liggen. In deze tijd zaten er in Aijen veel kostgangers, deze mannen werkten aan dit project. Alle herbergen en cafeetjes profiteerde hiervan in zowel omzet als slaapplaatsen die geld op brachten. Toen die tijd koste een grote pot bier 1 Gros (Duits geld) ongeveer 6 cent in Guldens. De mannen verdiende toen die tijd +/- 18 cent in Guldens per uur.

 

Waarvoor was het houten hokje aan de Rijksweg nabij Urselmann?

Nabij het huis van de familie Urselmann (Waar nu transportbedrijf Urselmann gevestigd is) stond tot in de 70-tiger jaren, een houten hokje aan de Rijksweg. Dit hokje was van de Rijkskantenier. Hier werden de auto's geteld die langs reden. Zodat ze vanuit het rijk een beeld kregen hoeveel auto's en vrachtwagens over de Rijksweg reden.

Wanneer kreeg Aijen en Bergen stroom?

In 1928 werden de inwoners in een druk bezochte vergadering op de hoogte gesteld dat er begonnen zou worden met de aanleg van elektriciteit. De prijzen 35 cent/K.w.h. met een meterhuur van 40 cent/maand. Bij afname van 100 Kwh/maand zou men 15 cent gaan betalen. Bij 200 Kwh zou men 11 cent gaan betalen en bij afname van 300 Kwh per maand zou dit op 8 cent uitkomen. Voor een krachtstroommeter zou 80 cent/maand in rekening gebracht worden. Voor het stukje over deze aanleg klik hier.

 

De weg Aijen - Bergen voordat deze verhoogd is