headerimg

 

Familie Karel Streutjes

Karel Streutjes woonde op Rijksweg 47 in Aijen. De vader van Karel Streutjes, Jacobus Streutjes, geboren in 1869 en landbouwer van beroep, trouwt in 1904 met Petronella van Aerssen, geboren in 1875 in Aijen. Kinderen uit dit huwelijk zijn, Johanna geboren in 1902, Karel in 1904, Michiel in 1908, Gertruda in 1912, Agnes in 1914 en Hubertina in 1916. Karel Streutjes, werd geboren op 21 februari 1904 in Aijen en was de oudste zoon van Jacobus Streutjes en Petronella van Aerssen.

Karel trouwt in 1931 met Helena Cuenen uit Velden. Helena werd geboren op 30 december 1909 in Velden. Uit dit huwelijk werden 4 kinderen geboren, in 1932 Sjaak, in 1934 Truus, in 1936 Jo en in 1943 Nelly. Helena werd in de volksmond “Tante Leen” genoemd.

In 1935, in de crisisjaren, laat Karel naast het ouderlijke huis een nieuwe woning bouwen (Rijksweg 47). Karel was tijdens zijn gehele loopbaan werkzaam bij Rijkswaterstaat. Hij werkte daar als kantonnier en afhankelijk van de weersomstandigheden werd het werk aangepast.

Hij werkte ook als brugwachter op de Wellse Bayleybrug, voordat de Koniginnebrug werd gebouwd. Deze was door de Engelsen na de oorlog aangelegd. De brug was slechts eenbaans, dus moest vanuit een cabine, hoog in het midden van de brug, afhankelijk van het verkeersaanbod, het verkeerslicht handmatig op groen dan wel op rood gezet worden.

In de winter als het vroor, ging hij controleren of het glad werd, dan fietste hij vanuit Aijen naar Afferden. Daar werd met de schop zand op een vrachtwagen geladen om dit te gaan strooien. Hij onderhield mede de Rijksweg in de gemeente Bergen. In de 50er jaren, toen het autoverkeer meer toenam, voerde hij op diverse plaatsen tellingen uit. Hiervoor stond er in Aijen aan de Rijksweg een houten gebouwtje, niet ver van zijn woning. Het verkeer werd gedurende een dag gedetailleerd geteld. Hierbij werd, met een onderverdeling van o.a. vrachtauto, personenauto, motor en fiets, geturfd.

Karel Streutjes is tijdens zijn werkzaamheden als kantonnier verongelukt. Op een namiddag in de zomer op 12 Juli 1965 zei hij: “Ik guj nog een paar püllekes (Paaltjes) poetsen”. In een bocht van de Rijksweg in Bergen (bij Fam. Van Rhee), werd hij in 1965, kort voor zijn pensioen, door een vrachtauto van achteren aangereden en overleed kort daarna. De vrachtwagen was door onbekende oorzaak uit de bocht gevlogen en in de berm terecht gekomen, waar Karel de paaltjes aan het schoonmaken was. Karel Streutjes is 61 jaar geworden.

Zijn echtgenote Helena heeft als weduwe nog 15 jaar tot 1980 in Aijen gewoond, samen met haar vrijgezelle en tevens oudste zoon Sjaak. Helena stierf op 70-jarige leeftijd, op 12 februari 1980 in het ziekenhuis van Venlo. Sjaak verhuist daarna vrij snel naar zijn zus Nellie in Gennep.

 

 

 Voor foto's van de familie Karel Streutjes, klik hier.