Weetjes deel 1
Hoeveel cafés heeft Aijen gekend?
De Gouden Leeuw. Het Witte Paard. Het Anker. Het Veerhuis. Café Verbeeten. Café Josten. De Tramhalte. Het Brandpunt. Café Lies dun Bekker. Sebastopol en Het Méandje. Café Geurtjes aan de Rijksweg. Herberg van Bommel (1860). Logement Jan den Duvel. Café Hendriks(nabij de melkfabriek).
Waarom wordt Aijen met ij geschreven?
Omdat Aijen vroeger op verschillende manieren geschreven werd, is tijdens een gemeenteraadsvergadering in 1955 is besloten de naam Aijen van nu af aan te schrijven met ij in plaats van y.
Waarom liggen in een gedeelte van Aijen klinkers?
In het kader van werkvoorziening en voor het behoud van de "Landelijkheid", werd o.l.v. Burgemeester L.H.H. Huyben, de kom van Aijen met klinkers bestraat. Hiermee werd in Augustus van 1977 begonnen. Speciaal werd hiermee gewacht tot het Gildenfeest van het Aijense Gilde geweest was.
Hoeveel noodwoningen zijn er in Aijen na de oorlog gebouwd?
Op de Hermenshof, deze staat er nog steeds (Heldens Kampweg 1). Bij Van Aerssen, deze is later in 1953 weer afgebroken. Bij Geurts, deze staat er nog steeds (paardenstal Wijenberg Aijen kampweg 5). Ook bij de Papeter stond een noodwoning, links voor het huis, deze is nu in gebruik als stal. Ook bij Kusters, nu Broekman, stond een noodwoning die nu in de bebouwing is verwerkt. Bij Mulders op de Paol stond er ook een, deze is als achterbouw in het nieuw gebouwde huis verwerkt.Tegenover het huis Aijenseweg 18 van de familie Rutten, stond ook een noodwoning. Achter de boerderij van de familie Rutten Wijenberg, midden in Aijen, stond ook een noodwoning.
Weet u hoe vroeger de grens met Duitsland bepaald werd?
In 1814-1815 was in Wenen een congres met als doel staatkundige herordening en institutionele constructie van Europa. Na het congres in Wenen vond een grensafbakening plaats tussen de nieuwe provincie Limburg en Pruisen. Deze werd bepaald door middel van een kanon. Dit was om te voorkomen dat vanaf Pruisen schepen op de Maas geraakt konden worden. Deze Grens heet nu nog in Duitsland de "Kanonenschutzlinie". Limburg bestaat dus sinds 1815 en de naamgever van dit gebied is Willem 1 der Nederlanden.
Waarom zag je vroeger op een feest vaak een kind verkleed als non?
Vroeger was het bij een 25- of 40-jarig huwelijk traditie dat een jong familielid verkleed als non, met de collectebus rondging op dit feest, om geld in te zamelen voor de missie. Deze inhoud werd afgestaan aan een non die in de missie werkte.
Wie waren Duo Half gemalen en Half gebakken?
In 1938 ging de molen over in handen van molenaarsknecht Thei Simons uit Vierlingsbeek. Jan Coppus kocht de timmermanswerkplaats van de familie Geurts en begon er een bakkerij. Het was crisistijd in 1938 en Aijen was een beetje “ingeslapen”. Doch samen brachten de 2 nieuwelingen Jan Coppus en Thei Simons weer leven in de brouwerij. In hun enthousiasme werden diverse Aijenaren wakker geschud, zoals Petje Linders, Hay Rutten Wijenberg, Piet Wolters en Hay Martens. Er was veel “jong volk” in Aijen in 1938. Zo ontstond de heroprichting van het Aijense Schuttersgilde. Dit was op woensdag met Bergse kermis in zaal Nöl Schelbergen. Tijdens de daarop volgende St Tunniskermis in Aijen werd in zaal SEBASTOPOL van Sjang Ponjee een Beierse Kermis gehouden die de benodigde 300 gulden voor de schietdoelen opleverde. Zo kwam Aijen, mede door Jan en Thei, weer meer tot leven. Zo werden beiden ook wel HALF GEMALEN en HALF GEBAKKEN genoemd.
Wist u dat:
Men vroeger in Aijen de traditie kende, dat als er iemand gestorven was, de buurman van de overledene daags daarna tussen elf en twaalf uur de klok in de kapel kwam luiden. Wel werd door de koster een handje geholpen, omdat de meesten de klok niet op gang konden krijgen.