headerimg

 

Familie Michels

Sibilla Michels werd op 20 april 1865 geboren in Geldern Duitsland, als dochter van Mathias Michels en Anna Görtz. Sibilla kreeg een zoon, Franciscus Hubertus ( Frans Michels ), die op 4 maart 1891 in Aijen werd geboren. Sibilla Michels kwam in contact met weduwnaar Ignatius (Jan) Hoevenaers, eigenaar van café De Tramhalte aan de Rijksweg D181 in Aijen.

Jan Hoevenaers, geboren op 27 januari 1849, was eerder getrouwd geweest met Johanna Aushorn. Uit dit huwelijk werden 9 kinderen geboren, waarvan één kind stierf na twee maanden. Toen Johanna 16 maart 1900 stierf, bleef Jan Hoevenaers met 8 kinderen achter.

Sibilla en Jan trouwden op 29 oktober 1900 en kregen samen nog één zoon, Hendricus Mathijs (Thieu) Hoevenaers op 13 februari 1902. Jan Hoevenaers stierf op 13 januari 1917 in Aijen. Priester David Hoevenaers, was de tweede zoon uit het eerste huwelijk van Jan Hoevenaers. Het was Jacobus Arnoldus Josephus Hoevenaers, die als kloosterling de naam David Hoevenaers aannam en door de broers en zussen Heeroom werd genoemd. Jan Hoevenaers word ook vaak geschreven als Jan Hoevenaars, maar hier gaat het om de zelfde persoon.

Frans Michels trouwde op 1 september 1921 met Gerarda ( Grada ) Vermeulen. Grada werd geboren op 24 november 1893 in Aijen. Bij de familie Hoevenaers wilde niemand het café aan de Rijksweg van Jan Hoevenaers overnemen. Zodoende kwamen Frans en Grada in het café, waar toendertijd de tram stopte, vandaar de naam “De Tramhalte”. In de jaren dertig, brandde het café af. In opdracht van Frans en Grada werd een nieuw pand gebouwd. Dit pand staat er nog steeds en is nu in gebruik als restaurant en chauffeurscafé, genaamd “Arizonastop”.

Frans en Grada kregen 2 kinderen, Annie geboren op 15 maart 1922 en Truus geboren op 25 april 1923. In 1944 moest er geëvacueerd worden. De bezetter betrok daarbij het pand. Het gezin vertrok naar Rijssen. Daar in Rijssen ontmoette dochter Truus, Piet Brand, waarmee ze jaren later ook zou trouwen. Bij terugkomst van de evacuatie, troffen ze een zwaar beschadigd huis aan, doordat het door een voltreffer van een granaat in het dak getroffen was, maar alles werd spoedig hersteld.

Dochter Annie Michels trouwde met Jeu Kessels uit Horst, Jeu was van beroep politieagent. Samen adopteerden Annie en Jeu dochter genaamd Nancy. Truus trouwde na het weer opbloeien van de relatie met Piet Brand. Piet Brand ging in 1947 op Curaçao als politieagent bij het gouvernement werken en werd later overgeplaatst naar Aruba. Ze woonden daar op het terrein van de Esso. Truus en Piet trouwden met “De Handschoen”. Dit wil zeggen dat er onder volmacht op 17 juli 1950 getrouwd werd, zonder dat bruidegom Piet aanwezig was bij het huwelijk. Broer Hein verving Piet op dat moment. Nadat er getrouwd was, vertrok Truus op de boot naar Aruba, het voordeel van getrouwd zijn was, dat nu de reis door Piet zijn werkgever betaald werd.

Op 25 november 1951 werd op Aruba uit het huwelijk van Truus en Piet, hun eerste dochter Loes geboren. In september 1952 kwam het jonge gezin terug naar Aijen en trokken in bij vader Frans en moeder Grada. Hier is hun tweede dochter Ria geboren op 13 mei 1953. Van daaruit verhuisden ze naar Rijssen waar Piet vandaan kwam en daar is zoon Frans geboren op 17 februari 1956.

Het café aan de Rijksweg in Aijen werd gerund door Grada, Frans ging uit werken. Hij heeft meer dan 40 jaar voor veevoederbedrijf Havens in Vierlingsbeek en later in Maashees gewerkt. De moeder van Frans, Sibilla Michels stierf op 2 april 1957 in Aijen. Het café is verkocht in 1958 aan de familie Van Lanen en daarna pendelden Frans en Grada op en neer, tussen Rijssen en Horn, waar beide dochters woonden en waar ze om de beurt een half jaar logeerden.

In 1962 huurden Frans en Grada een huis dat in bezit was van de Papeter aan de Rijksweg, een kilometer noordelijker dan hun oude café. In 1969 verhuisden ze naar Horn, daar huurden ze een bejaardenwoning. Dochter Truus overleed na een ziekte op 26 november 1973 op 50-jarige leeftijd. Mede door het verdriet van het verlies van zijn dochter, overleed Frans Michels op 4 september 1974 op 83-jarige leeftijd in Horn. Nadat Grada een hersenbloeding kreeg, is ze verhuisd naar Eldershome in Well en is daar ook overleden op 27 mei 1978 op 85-jarige leeftijd. Annie Kessels-Michels overleed in Roermond op 5 oktober 2009 op 87-jarige leeftijd.


 

Voor foto's van de familie Michels, klik hier.