headerimg

 

Familie Josten

De familie Josten komt al zeer lang in Aijen voor. Zowel op de Hermenshof, waar de familie Josten - Zeegers woonde, als op "de Fuus" nabij de kapel. De familie Josten is ook een van de meest oorspronkelijke families in Aijen. Echter, de stamvader Johann Josten, kwam in 1822 vanuit Üdem in Duitsland naar Aijen en trouwde in op "de Vorsthof " met Anne Gertrude Rutten.

Zij kregen 11 kinderen. Waaronder Jacobus Arnoldus Josten hij huwde op 28 april 1871 in Broekhuizen met Aldegonda Antonetta Wijnhoven. Zij kregen 7 kinderen waaronder Gerardus Johannes Josten is geboren op 25 juli 1876 in Aijen. Gerardus overleed 15 april 1944. Gerardus trouwde op 16 mei 1905 met Maria Catharina van Aerssen, die geboren is op 26 maart 1881. Maria overleed op 13 februari 1960. Maria was een diepgelovige vrouw die veel en graag bad. Zij kregen 12 kinderen, drie van hen, Fien en haar broers Jaap en Gerrit, zijn allen als vrijgezel op het ouderlijk huis blijven wonen.

Netje is met Ley Weijs getrouwd en op "de Weher" gaan wonen. Jan Josten trouwde met Zus Janssen en kregen drie kinderen, Geert, Wichta en Petra. Petra trouwde met John van Bree en woont nog steeds in Aijen. De meeste andere zussen en broers van Fien en Netje zijn buiten Aijen gaan wonen.

Gerrit Josten was koster voor de kapel in Aijen, maar ook lid van het kerkbestuur. Aangezien de boerderij tegenover de St.Antonius Kapel ligt lag het voor de hand dat de verschillende kerkelijke werkzaamheden, zoals het “Angelus” luiden en de jaarlijkse Köpkesmert, werden vervuld door Gerrit Josten. Hij was jaren lang veilingmeester tijdens de Köpkesmert. Gerrit was ook een echte verenigingsman die zich voor vele verenigingen heeft ingezet. Zo was hij lid en bestuurslid van de Fanfare Les Montagnards.

Ook richtte hij met 5 anderen het Gilde van Aijen in 1938 opnieuw op en was meer dan 50 jaar lid van deze vereniging. Ook was hij bestuurslid van de Coöperatieve Zuivelvereniging Limburg, bestuurslid Vereniging Heilig Kruis afdeling Bergen, voorzitter van de Jonge boeren afdeling Bergen, voorzitter van de fokvereniging "De Toekomst" uit Bergen en voorzitter van de Paardenverzekering Bergen.

Traditiegetrouw werd na afloop van de köpkesmert voor de genodigden koffie met vlaai geserveerd door Fien Josten. Voor deze belangeloze dienstvaardigheid werd Fien door burgemeester Klaverdijk onderscheiden met de zilveren speld met zwaarden van de gemeente Bergen. Fien is de eerste vrouw in de gemeente die deze onderscheiding heeft gekregen.

 

 

 

 Voor foto's van de familie Josten, klik hier.

 

 

 

   

Voor een interview in geluid met Gerrit Josten klik hier.

 

 

 

 

  

Voor meer informatie over de Fuus klik hier.

 

 

 

  

Voor foto's van de boerderij van de familie Josten, klik hier.

 

 

 

  

Voor het oorlogsdagboek bij terug keer in Aijen van Maria Josten klik hier.