headerimg

 

De Fuus.

De "Fuus' was de allereerste melkfabriek in Aijen. De Boerderij met de naam de "Fuus” is een van de oudste boerderijen van Aijen, deze dateert nog van voor 1800. De boerderij heeft tot 1917 als melkfabriek gediend voor de melk van de Aijense boeren. Er is een grote kelder onder de boerderij waar tot 1917 de melk “gekarnd” werd tot “goei botter”.

Deze werd daarna op markten in de grotere omliggende plaatsen zoals Venlo, Venray en Kevelaer verkocht. Deze "Fuus" stond achter de boerderij van de familie Josten, nu adres Aijen 21. Deze staat er nog altijd, maar is nu in het huis opgenomen omdat er twee woonhuizen van gemaakt zijn. Ieder dorp had vroeger een zogenaamde "Fuus", hier werd per dorp de melk heen gebracht.

Voordat de "Fuus" bestond, werd de melk op de boerderijen door de boerin en boer verwerkt. Dit gebeurde door middel van "karnen", hierdoor kon men kaas en boter (goei botter) zelf bereiden. De "Fuus" was dus de eerste coöperatieve melkfabriek waar de melk van de omliggende boerderijen centraal verzameld en verwerkt werd. In 1917 is de grote coöperatieve melkfabriek St. Antonius Abt geopend. Vanaf toen werd alle melk uit de gemeente naar de Rijksweg gebracht en verwerkt.

Evenals de overige boerderijen en woningen in Aijen kwam het hoogwater van 1926 ook in de boerderij van de familie Josten. De hoogte hiervan is thans nog zichtbaar aan een ingemetselde steen aan de voorzijde. De boerderij valt nu onder Rijksmonumentenzorg en is na meer dan 200 jaren het stamhuis van de “Jostens” in Aijen geweest te zijn, in 2004 verkocht en gerenoveerd, zodat het het karakteristieke beeld bij binnenkomst van het dörpke Uje blijft bepalen. De renovatie is schitterend geworden.

 

  

Voor foto’s van melkfabrief De Fuus, klik hier.

 

 

 

  

Voor meer informatie over de familie Josten, klik hier.