headerimg

 

Familie Broekman

Arnoldus Petrus Gerardus( Nol ) Broekman werd geboren op 8 maart 1909 in Heumen. Hij was de zoon van Johannes Hendrikus Broekman en Wilhelmina Jacoba Vos en woonde in Malden. De zusters van Nol zaten in Grubbenvorst op kostschool, daardoor leerde Nol daar Mechtilde Elisabeth Johanna Maria Hanssen ( Marietje ) kennen. Marietje werd op 11 mei 1909 geboren in Venray. Ze was dochter van Peter Johannes Hanssen en Maria Gertruda Hendrika Loonen en woonde in Ooijen.

Nol en Marietje trouwden op 9 september 1946 in Broekhuizen en woonden daarna in Malden. Johannes Hendrikus Hanssen bezat in Aijen, grond en een boerderij met een in de oorlog verwoest woonhuis en een na de oorlog gebouwde noodwoning. Landbouwer Custers uit Broekhuizen, pachtte deze boerderij en grond al vanaf 1940. Custers woonde na de verwoesting van het woonhuis in de noodwoning. Door het huwelijk van Marietje met Nol kregen zij de grond en het verwoeste woonhuis van haar vader. Maar Custers woonde nog steeds als pachter op deze boerderij.

In 1949 werd de grond eigendom van Nol en Marietje, maar het woonhuis was in de oorlog verwoest, zodat ze op dat moment nog steeds in Malden woonden. Zo reisde Nol iedere week met de tram op en neer van Malden naar Aijen. Hij sliep die tijd op de Vorsthof, in het weekend ging hij weer terug naar Malden. Tijdens zijn afwezigheid verzorgde Hay Linders de koeien op de boerderij.

In 1950 werd een nieuw woonhuis gebouwd op de plaats waar voorheen de mesthoop was. Het verwoeste woonhuis stond waar nu de weg naar de Loswal loopt en nu twee Lindebomen staan. In de schuur zijn de oude muren nog verwerkt, dit valt op door de dikte van de muren. Nadat Custers vertrokken was en het woonhuis nog niet gereed was, woonde het jonge gezin nog even in de noodwoning. Vroeger had deze boerderij huisnummer D 261 en de melkbussen hadden nummer 124.

Nol en Marietje kregen 4 zonen. Oudste zoon Jan werd in het ziekenhuis van Nijmegen geboren op 2 Juni 1947, Antoon op 25 Januari 1949 in Malden. De laatste twee zonen werden in Aijen in het nieuwe huis geboren, Arno op 31 Oktober 1950 en Wil op 13 Juli 1952.

Op 11 Februari 1956 stierf Marietje als gevolg van een ziekte. Op zaterdag werd ze begraven. Het was een koude winterdag, zo koud dat de Maas dicht gevroren was. Sommige kinderen waagden zelfs die middag de overtocht over de dichtgevroren Maas.

Doordat Nol vaker bij Burgemeester Van Mackelenbergh in de Maasstraat in Bergen kwam, leerde hij daar de huishoudster Truus Janssen uit Groesbeek kennen. Truus werd geboren op 22 maart 1915. Zij was de dochter van Jacobus Janssen en Theodora Schoenmakers. Nol en Truus trouwden op 11 Mei 1959.

De eerste melkmachine werd aangeschaft via Jan Reijnen in Siebengewald. Nol kende Jan goed omdat ze beiden uit Malden kwamen. Knechten op de boerderij waren onder andere, Sraar Vousten, Hay Linders en Joos Hesen. Hulp in de huishouding onder andere Dien Vousten en Tonia Martens. Nellie Tissen-Hendriks ving vanaf 1956, na de dood van Marietje, de complete huishouding op en heeft dit gedaan tot Nol weer hertrouwde met Truus.

Vanaf 1966 heeft Nol de boerderij, samen met zijn oudste zoon Jan, gerund. Toen Jan in 1983 met Thea van Vlerken uit Stiphout trouwde, is Nol samen met Truus verhuisd naar het vorige huis van zoon Antoon in Nieuw Bergen. Jan woont nog steeds op de boerderij, maar is wel gestopt als landbouwer. Zoon Antoon was ambtenaar bij de gemeente Bergen en is via Nieuw Bergen verhuisd naar Overloon. Arno verhuisde via Nieuw Bergen naar Afferden. Hij werd onderwijzer en later Directeur van de basisschool in Nieuw Bergen. Jongste zoon Wil ver- huisde naar Den Bosch, waar hij werkte bij de Rabobank.

Truus Broekman – Janssen stierf op 19 Juni 1987 plotseling op 72-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Venray. Na het overlijden van Truus, heeft Nol nog drie jaar alleen gewoont in Nieuw Bergen. Daarna keerde Nol terug naar Aijen. Daar heeft hij tot vijf weken voor zijn sterven mogen leven. Hij heeft daar zelfs zijn 90-jarige verjaardag gevierd. De laatste vijf weken van zijn leven heeft Nol in verzorgingshuis Norbertushof in Gennep doorgebracht. Na een dagopname in het ziekenhuis van Boxmeer, stierf hij daar op 90-jarige leeftijd op 21 April 1999. In April 2002 zijn Jan en Thea gestopt met het boerenbedrijf.

 

Deze boerderij heeft een hele geschiedenis.

In het verre verleden moet op deze boerderij een monnikenklooster geweest zijn dat zou behoren tot de St. Antonius kapel van Aijen. Men beweert dat er zelfs een tunnel van het monnikenklooster naar de kapel bestaan heeft. Maar hiervoor zijn nooit concrete aanwijzingen gevonden. Wel zijn de volgende gegevens bekend,

 

1800. Landbouwer Frans Dooremans uit Broekhuizen, gehuwd met Theodora Van Aerssen uit Aijen.

1845. Kinderen van Frans en Theodora Dooremans, Henriëtte, Bernard en Jacoba bleven op de boerderij wonen

1861. Landbouwer Gerardus Josten, gehuwd met Petronella Dooremans uit Broekhuizen

1867. Weduwe Petronella Dooremans hertrouwt met landbouwer Jan Weijers uit Ottersum

1904. Zoon van Jan Weijers, Peter Weijers, gehuwd met Anna Geurts uit Heijen

1928. Weduwe Anna Geurts hertrouwt met landbouwer Hendrikus Wolters Maasniel

1940. Custers uit Broekhuizen pacht de boerderij van eigenaar Peter Johannes Hanssen.

1944. Wordt het woonhuis en een gedeelte van de boerderij verwoest door oorlogsgeweld.

1949. Mechtilda Elisabeth Hanssen die trouwde met landbouwer Arnoldus Broekman, erft het land en het verwoeste boerderijhuis. Op dat moment zat Custers daar nog gepacht.

1950. Wordt het woonhuis op een andere plek herbouwd.

1959. Arnoldus Broekman hertrouwt met Truus Janssen uit Groesbeek.

1966. Zet Arnoldus Broekman samen met zijn zoon Jan Broekman de boerderij voort.

1983. Jan Broekman trouwt met Thea van Vlerken uit Stiphout en Arnoldus Broekman met Truus Janssen verhuizen naar Nieuw Bergen.

2002. Jan Broekman en Thea stoppen met het boerenbedrijf.

 

Bij de boerderij behoorde aardig wat stukjes grond. Zoals dat vroeger vaak was, allemaal kleine stukjes. Zo heette in die tijd vaak het stuk grond om of aan de boerderij “Den Huusakker”. Verder lag er nog grond op ’t Wértje, op ’t Oort, een stuk op de Kamp en dit was weer van een tante uit Maastricht. Op het Vorsthofveld lag grond, De Pes, bij de Rijksweg, in het Heiveld, ’t Kempke, maar ook nog op de Wéert had de familie Broekman nog grond.


 

 Voor foto's van de familie Broekman, klik hier.