headerimg

 

De Vorsthof

De Vorsthof werd al in 1336 vermeld in “Het Gennepse Leen“. Johannes Hartoge kreeg volgens dit schrijven boerderij “De Vorsthof”in “Leen” van Het Genneperhuis. De aanzienlijke hoeve “De Vorsthof” werd tot aan de Fransche omwenteling in het grondgebied van het Gelderse opperkwartier (Pruissisch aandeel) begrepen. Onder hare voormalige adelijke bezitters komen voor: Adam Von Rechtersheim en heette toen “Zú Krúmmel Zú Weijer”, een Gulickse schuttersmeester en zijn vrouw Judith Von Scheidt, genaamd Weschphenning. Deze Judith en de voogd van haar “onmondige” kinderen verkopen in 1611 de “Vorschhof” aan Antoon Janssen uit Goch. Door nalatenschap gaat de Vorsthof over naar de oude hier verspreide familie van Gulick.

Johannes van Gulick werd in 1690 bezitter van deze hoeve en van een groot deel van de landerijen. De hoogeerwaarden heer Johannes van Gulick was ooit koster van de Domkerk te Wenen. Later moet ook Johannes Sweijen in bezit zijn geweest van de Vorsthof. Johannes Sweijen moet geboren zijn rond 1690. Hij trouwde met Elizabeth Basten – Batenburg. Zij werd op de Vorsthof geboren. Henricus Rutten trouwde daar in op 27 april 1754 met Mechtilda Sweijen.

Daarna kwam Martien Poels en Johanna Rutten op de Vorsthof, die in 1789 met elkaar in het huwelijksbootje stapten. Zij bleven 11 jaar lang de boerderij runnen, tot ze vertrokken naar Venray. Hierna kwam Peter Joosten uit Uedem op de Vorsthof. Hij huwde namelijk Anna Gertruda Rutten, de dochter van Johannes Rutten en Anna Henckens, op 28 oktober 1822. Daarop volgde tot heden ten dage maar liefst vijf generaties Joosten de Vorsthof. De oude hoeve De Vorsthof is herbouwd in opdracht van Johannes Joosten in 1914 door aannemer Reintjes uit Bergen.

De oude Vorsthof stond dwars op de bestaande boerderij. De schuur van de oude Vorsthof heeft wel nog lang dienst gedaan, maar ook deze is na 2000 gesloopt. De boerderij heeft in de oorlog relatief weinig geleden, wel is ze geheel geplunderd en zijn alle documenten over de oude Vorsthof verloren gegaan. In het Vorsthofveld gelegen tussen de molen en de kleine Vorsthof werden wel zeer veel granaten opgeploegd, dit door de hevige beschietingen door de geallieerden op de molen.

Er liep ook altijd een zandpad vanuit de Fuus nabij de familie Josten voor de Vorsthof langs naar de Molen op de Bamberg, genaamd `De Meulenweg`. De familie Joosten had ook als een van de eersten een melkmachine. Er waren boeren die zeiden dat de koeien hier ziek van zouden worden en dat een koe gewoon met de hand gemolken moest worden. De Vorsthof bestond uit de Grote Vorsthof, dit is de grote boerderij, de Kleine Vorsthof, die erlangs lag in de richting van Bergen en de schaapskooi in het nabij gelegen bos. Deze schaapskooi is ook gebruikt als graanschuur, waar Jub van Lin met zijn dorskast werkte voor de familie Joosten. Ook werd deze schuur gebruikt om de koeien te ontschurften.

Vroeger was deze schuur afgezet met stro. Sef Joosten heeft er na de oorlog een stenen muur omheen laten metselen. In 1926 met het hoge water werden de koeien ook naar deze hoger gelegen schuur gebracht. Op de kleine Vorsthof woonde eerst de familie Juriens , later de familie Hornen – Cox. Nu woont de jongste zoon Jos Joosten er met zijn gezin. Zoon Jan en vrouw Bertie stopten in 2000 met de melkveehouderij. Een koeienstal is in 2005 verbouwd tot luxe appartementen. Wel hebben ze nog akkerbouw, rundvee en  kweken ze coniferen.

 

  

Voor foto's van boerderij de Vorsthof, klik hier.

 

 

 

  

Voor meer informatie over de familie Joosten klik hier.